Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Op de foto zijn de beelden te zien van heilige Clemens Hofbauer en Heilige Antonius van Padua met Jesus. Daarachter is de wand van tegels te zien met daarop dankzeggingen en andere berichten gericht aan Onze Lieve Vrouwe in ‘t Zand. De tegels zijn kenmerkend voor deze bijzondere kapel die tevens een van de drukst bezochte bedevaartkerken is in Nederland.

De Kapel is naast een bedevaartskerk, ook een parochiekerk en kloosterkerk. In 1418 gaf het stadsbestuur van Roermond opdracht tot de bouw van een eenvoudige Maria-kapel ‘buyten Zwartbruecker porten aen den Zande’ oftewel: buiten de Zwartbroekpoort aan het zand.

Legende
De Kapel wordt al eeuwen druk bezocht als bedevaartsoort. Dit kwam door een wonderbaarlijk Maria-beeldje. De jonge Poolse edelman Wendelinus, vond na veel omzwervingen werk als schaapsherder bij de pachter van de Muggenbroekerhof. Dagelijks trok hij met zijn kudde naar zijn favoriete plaats: een dorre, met hei begroeide zandheuvel, waarop zich een waterput bevond. Toen hij weer eens zijn kudde schapen wilde laten drinken en daartoe een emmer water uit de put omhoog haalde, zag hij in de emmer een Maria-beeldje liggen. Hij bevestigde het in een nisje aan een boom bij de put. Hierna bezochten zoveel mensen het beeldje dat de pastoor van Roermond besloot om het beeldje naar de Moederkerk in Roermond te brengen. De volgende dag was het beeldje miraculeus teruggekeerd naar de boom bij de waterput. Men besloot toen op die plek een Maria-kapel te bouwen. Hierdoor onstond rondom dit beeld de legende van Onze Lieve Vrouwe in ’t Zand.

Oorlog en verbouwingen

In 1578, tijdens de tachtigjarige oorlog werd de Kapel op last van een Spaanse officier afgebroken. Zodoende kon de Kapel niet meer gebruikt worden als verschansing voor de troepen van Willem van Oranje.
In 1610 laat de deken Petrus Pollius van de stad ter plekke een totaal nieuwe en grotere kapel bouwen, deze bouw wordt in 1613 voltooid. Door de groei van de aantallen bedevaartgangers wordt de Kapel diverse malen uitgebreid.
De Kapel wordt in 1802 tot hulpkerk van de parochiekerk van St. Christoffel verklaard. In 1862 besluit de bisschop Paredis de zorg van het heiligdom toe te vertrouwen aan de Paters Redemptoristen. Zij geven de architect Johannes Kayser opdracht om de Kapel fors te verbouwen. Bij zijn ontwerp van de huidige Kapel heeft Kayser zich laten leiden door de sobere vormen van de 13e eeuw Franse Gotiek met daarbij als mogelijke inspiratiebron de beroemde Sainte Chapelle te Parijs.

Op 5 november 1921 raast een storm over de stad die de oorspronkelijk 34 meter hoge, ranke daktoren zodanig kraakt dat hij afgebroken moet worden. Drie jaar later wordt deze toren vervangen door het huidige, half zo hoge angelustorentje, ontworpen door de Roermondse architect Franssen. Wanneer een van de hoektorentjes in 1940 tijdens een novemberstorm zwaar gehavend wordt, besluit men beide torentjes af te breken.
Net voor de bevrijding, in januari 1945, wordt het dak doorzeefd met granaten en het hele interieur wordt één chaos. De belangrijkste herstelwerkzaamheden duren van einde 1945 tot maart 1947.

Processiegang
De Processiegang was vroeger een weg die de kapel scheidde van het klooster. Op de muren bevinden zich meer dan 9000 votief- of devotietegels. Met dit gebruik werd in 1927 begonnen. In de muur van de gang bevinden zich zeven ronde glas-in-loodramen, met voorstellingen uit de geschiedenis van de kapel, uit het Atelier Gerard Mesterom in Roermond. Aan de gang bevindt zich een kleine Mariakapel. Hier bevindt zich het eigenlijke genadebeeldje in een vleugelaltaar naast de put waarin het gevonden zou zijn. De grote kopie van het beeldje van Onze Lieve Vrouwe in 't Zand boven in de westgevel is een geschenk van architect Kayser en uitgevoerd door Te Riele in 1896.

Chiel Hommelberg is 2 jaar bezig geweest met het fotograferen en daarmee in kaart brengen van de votief- devotietegels. Alle tegels zijn inmiddels in een online archief terug te vinden. 


Bezoek
Wie vanuit de stad de Kapellerlaan afloopt, ziet de Kapel in de verte liggen (Parklaan 1). De openingstijden van 2019 volgen z.s.m. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Kapel in ’t Zand.

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer