Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Kasteel Hillenraad is een mooi landgoed dat verscholen ligt in de bossen. Het mag zich een van de mooiste waterburchten van Nederland noemen. Het kasteel is familiebezit en is van de ene op de andere generatie doorgegeven. 


Links op de foto ziet u hoe het complex van Kasteel Hillenraad betreden kan worden door de fraaie toegangspoort. Daar bevinden zich ook de bijgebouwen met karakteristieke blauwe luikjes voor de ramen in de vorm van een zandloper. Rechts op de foto is het kasteel te bewonderen met een mooie gracht eromheen.

Geschiedenis
Kasteel Hillenraad is het meest statige en sierlijke edelmanshuis van Midden-Limburg en is al vele generaties de thuisbasis van de hoogste adel in deze regio. In de huidige vorm dateert het Rijksmonument met zijn vier hoektorens uit de 18e eeuw, op dezelfde plek stond in de 14e eeuw al een burcht die later werd verbouwd en uitgebreid.

Tussen 1909 en 1922 zijn het kasteel en de bijgebouwen grondig gerenoveerd door graaf Wolf-Mitternich. Daarbij zijn niet alleen het kasteel en de bijgebouwen onder handen genomen, maar ook de tuinen rondom het kasteel. Deze zijn in ere hersteld zoals zijn voorgangers ze in de 17e eeuw hebben aangelegd, waardoor het complex een zeer karakteristieke en een bijzonder sfeervolle uitstraling heeft gekregen. De tuinen zijn aangelegd volgens strikte regels van de zogenaamde Franse tuinen (‘le nôtre’-stijl). Door het gebruik van symmetrie en doorzichten, maar ook door graspartijen te laten overlopen in bospartijen is er een uniform geheel ontstaan.

Door de eeuwen heen heeft kasteel Hillenraad heel wat illustere personen over de vloer gehad. De beroemdste van allemaal was Willem van Oranje, die van het slot tijdelijk zijn hoofdkwartier maakte tijdens de belegering van de vestingstad Roermond in 1572.
Toen in 1918 een einde aan de Eerste Wereldoorlog was gekomen, logeerde de Duitse keizer Wilhelm II er tijdelijk, onderweg naar zijn ballingschap in kasteel Amerongen en later Huis Doorn, beide in de provincie Utrecht. Ook prins Hendrik, koningin Juliana en prinses Marijke mochten graag naar Hillenraad komen, omdat er een vriendschapsband was ontstaan tussen de Oranjes en de grafelijke familie Wolff-Metternich.


Bezoek

Het tussen Swalmen en Boukoul gelegen kasteel met haar tuinen is niet toegankelijk voor publiek, maar is vanaf de weg deels goed te zien. De Hillenrader Bossen liggen ten oosten van het kasteel. De bossen hebben in 1932, samen met de rest van de landrijen van Hillenraad de status van landgoed gekregen. De bossen die bij het kasteel behoren zijn vrij toegankelijk voor publiek en erg populair bij wandelaars, fietsers en ruiters. Het is zeker de moeite waard om hier een mooie wandeling te maken.

 

Aanvullende informatie door Wim Schulpen.

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer