Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Zuidewijk Spick is een monumentale kasteelhoeve gelegen in het rustieke Boukoul. Het bestaat uit een hoog herenhuis onder een schilddak (grijze pannen) en vormt samen met de aansluitende boerderij, aangebouwd kapelletje en dienstgebouwen een rechthoekig complex met een binnenplaats. Dit geheel wordt omsloten door een gracht.

De benaming Spieck of Spick is afgeleid van het woord ‘spieker’, dat ‘korenschuur’ betekent. Vroeger werd in een spieker meestal de oogst opgeslagen om de veldvruchten te beveiligen tegen lieden die op strooptocht gingen. 

Bewoners
Rond 1640 werd het huis met grote graanzolder erop gebouwd door Hendrik van de Griende. Het huis wisselt later vaak van eigenaar, waaronder een aantal bekende namen in Limburg zoals Merwijck en Dursdael. In 1725 wordt het huis met omliggende landerijen gekocht door Frederik Heereman van Zuydtwijk (vandaar de huidige naam Zuidewijk Spick). Hij is een in Utrecht geboren telg van een oud adellijk geslacht uit Amsterdam.
In 1950 komt de kasteelhoeve in bezit van de familie Thissen, die het gebouw nog steeds bewoont. 

Oorlog en renovatie
In vroeger tijden komt het wel eens voor dat de bewoners van Zuidewijk Spick worden gedwongen om in hun huis onderdak te bieden aan militairen. Zo nemen er aan het einde van de 18e eeuw, tijdens de Franse bezetting, officieren uit het leger van Napoleon hun intrek. Bij de restauratie van het complex door de familie Thissen worden onder ettelijke lagen behang aantekeningen gevonden die door een van de officieren in zwierige letters op de oorspronkelijk witgekalkte muren zijn aangebracht. Het zijn wetenswaardigheden over het regiment waarvan de officier met het fraaie handschrift deel uitmaakt. De tekst is geïllustreerd met enkele muurtekeningen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de Duitsers hun intrek in Zuidewijk Spick en vestigen er een commandopost van de Duitse artillerie. De militairen nemen het niet zo nauw met andermans eigendommen. Om geen kou te lijden, worden in de wintermaanden kostbare antieke meubels als kachelhout gebruikt.
Vanaf het grondgebied van Zuidewijk Spick worden door de Duitsers de oprukkende Engelsen met kanonnen bestookt. Dit vuur wordt door de geallieerde zijde beantwoord en hierdoor loopt het huis door granaatinslagen schade op.
Als Duitse tanks zich in 1944 richting België spoeden, voert de route van de ijzeren gevaartes dwars door een van de poortgebouwen van Zuidewijk Spick. De doorgang is te smal, waardoor de ene na de andere tank de muren ramt, zodat er van het poortgebouw alleen nog maar een troosteloze hoop stenen overblijft.

In 1962 start de familie Thissen  met het Rijksmonument weer in zijn oude luister te herstellen. Met de herbouw van het door Duitse tanks tijdens de oorlog in puin gereden poortgebouw, wordt de restauratie van het edelmanshuis in 1997 voltooid.Het poortgebouw heeft bij de restauratie weer een spitsje gekregen.


Bezoek
De monumentale boerderij is gelegen langs de weg, die van Kasteel Hillenraad in Swalmen naar het zuiden via Boukoul richting Asenray gaat. Hoeve Zuidewijk Spick is nog privé bewoond en derhalve niet voor publiek geopend. Vanaf de openbare weg is de kasteelhoeve te observeren. Het gebied rondom de kasteelhoeve nodigt uit om heerlijk te wandelen of te fietsen. Het landgoed zelf grenst aan Nederlandse zijde aan natuurgebied Blankwater en aan de Duitse zijde aan het Elmpterwald. 


Aanvullende informatie door Wim Schulpen.

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer