Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

De Neelderbaek
Eine vergaete aje waterloup
geit ziene lange lange waeg
langs boerderieje, buim en sjtruuk
‘n greun long, det is de Neelderbaek

Zien sjtruiming suuzelt lanksaam
euver kösses van zaach litsend sjliek
en duujt ‘m onvermeujd veuroet
sjlingerend langs mennig boetewiek

Dees baek is al jaore een bron van laeve
veur aenje en kwekkers die op ‘m kwake
veur de reiger dae loerend euver ‘m vluug
en veur de visse die in ‘m bläörkes make

D’r zeen d’r die ‘m weite te vinje
die wanjele gaer langs ziene kantj
of zitte aandéchtig nao ‘m te kieke
mit ‘ne vishengel in häör handj

Langs die baek bön ich groot gewaore
ich höb d’r in gezjwomme en d’r op gesjaats
ich höb mien hert aan ‘t Gebrook verlaore
hie veul ich mich op mien plaats!

Remunj, Els Zeegers-Koelen

De Maasnielderbeek ontspringt in de buurt van Boukoul en Asenray en loopt langs de wijk Donderberg, Maasniel en Leeuwen om aldaar uit te monden in de Maas. Aan beide zijden van de beek bevindt zich een prachtige groengordel. In deze groengordel is een wandel- en fietspad aanwezig waardoor het mogelijk is om de waterloop te volgen. De beek kent smalle stukken maar heeft ook enkele stukken die vijvers vormen.


 

Op de foto is de schaatsvijver van Maasniel te zien waar een zwaan haar weg vindt. In de verte kijkt u uit op de Fatih moskee in Roermond. Zittend op een bankje kunt u op diverse plekken aan de Maasnielderbeek genieten van diverse watervogels als meerkoetje, waterhoentje, eend en gans.

Dennemarken
Aan de noordkant van de groengordel, bij Dennemarkenhof in de wijk de Wijher, ligt het kleine natuurgebied Dennemarken. De diverse poelen in dit natuurgebied zijn speciaal aangelegd voor de kamsalamander die daar zijn biotoop heeft. Ook andere amfibiesoorten maken er dankbaar gebruik van. Het gebied staat via het water in verbinding met de groengordel. Neemt u daar ook eens een kijkje. Op de vlonder staan twee bankjes waar u even kunt uitrusten en genieten van de omgeving.

De poelen zijn geadopteerd door basisschool Neel. Jaarlijks helpen leerlingen mee met het handmatig opschonen van deze poelen. Dit gebeurt onder deskundige begeleiding van de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL). Ook buurtbewoners zetten zich in voor het behoud van dit gebied. Via het educatieve waterproject Watch doen basisschoolleerlingen ook onderzoek naar de waterkwaliteit en het waterleven.
 

Bezoek
De Maasnielderbeek is vrij toegankelijk voor wandelaars en fietsers. 

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer