Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Op de foto is te zien hoe de meanderende Swalm zijn weg baant door het Groenewoud in Swalmen.

De Swalm
De Swalm is een snelstromende, meanderende rivier die uitmondt in de Maas. De rivier heeft een lengte van 45 kilometer, waarvan 12 kilometer op Nederlands grondgebied en de rest op Duits grondgebied ligt. Het Nederlandse dorp waar de rivier doorheen loopt is Swalmen. De rivier maakt deel uit van het Natuurpark Maas-Swalm-Nette.
De sterk meanderende Swalm heeft vele zand- en grindbanken, ondiepe snelstromende trajecten en traag stromende diepe binnenbochten. De diverse poelen in het gebied worden gevoed door grondwater en, bij hoge waterstanden, door de Swalm. 

Het Groenewoud
Dit landgoed ligt ten oosten van Swalmen en omvat tevens De Hout en Het Wandelpark. Er zijn twee verschillende natuurtypen te onderscheiden in dit rijke gebied. Het eerste is de sterk meanderende Swalm met haar elzenbroekbos en vogelkersessenbos. Het tweede type ligt in de hooggelegen schrale graslanden van De Hout.
Deze natuurtypen zijn zeer interessant voor floraliefhebbers door de aanwezigheid van de teunisbloem, zwarte toorts, hazenpootje en grasklokje. Ook de zwaar beschermde zandhagedis heeft hier zijn leefgebied op de schrale zuidhellingen. Op vogelgebied hoeft u niets tekort te komen. In Het Groenewoud en het Wandelpark zijn de ijsvogel, kleine bonte specht, grote gele kwikstaart en appelvink vaste gasten.

In het gebied ligt een ringleiding; een 1.000 meter lange watervoerende ring. Het is mogelijk om de loop van de ringleiding te volgen via een wandelpad en knuppelbruggetjes. Een stukje ten zuiden van de uitmonding in de Maas ligt op een hoge oever het pittoreske kerkdorpje Asselt. Naast de rivier is ook een prachtige ruïne te vinden, ruïne Ouburg.

Ruïne Ouburg
De Ouborg, in de volksmond Naborch, werd vroeger ook wel het "Huys tot Swalmen", Huis Rathem" en "Aldenborg" genoemd. Vermoedelijk werd het kasteel rond 1300 gebouwd door Seger Voskin van Swalmen. Van oorsprong was het een rechthoekig gebouw met in de zuidwesthoek een donjon of woontoren. Door zijn langwerpige achthoekige vorm is deze donjon uniek in het land. De muren van het kasteel waren ruim 1,50 meter dik en bekleed met bakstenen, in de loop van de tijd verdween een groot deel hiervan. Nu is nog een deel van de westmuur, de woontoren en een restant van de traptoren te zien.
De rivier Swalm is vroeger om het kasteel heen geleid en vormde zo de slotgracht. Waarschijnlijk is het kasteel door brand verwoest in het einde van de 15e eeuw. In de 19e eeuw werd het terrein nog als steengroeve gebruikt door de bevolking van Swalmen. Het kasteelterrein is thans een archeologisch monument. 

Wandelen en fietsen
Het Groenewoud en het gebied rondom de Swalm kunt u wandelend ontdekken, maar ook per fiets. In 2008 heeft de Gemeente Roermond langs een gedeelte van de Swalm een natuurpad aangelegd. Het begin van dit pad is aangegeven op een groot bord aan de Kroppestraat in Swalmen. Langs het pad staan op diverse plaatsen prachtige houten beelden van dieren die in het Swalmdal voorkomen.
Er is een mooie fietsroute van Leeuwen via Asselt naar Beesel die door door Het Groenwoud leidt. Tussen de weilanden van De Hout is een mooi uitzichtpunt op de gebouwen rond Het Groenwoud.


Bezoek
Het is eenvoudig om het gebied te bereiken via de parkeerplaats in Het Groenewoud of de parkeerplaats tegenover zwembad de Bosberg.

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer