Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?


Op vrijdag 11 maart 20186 heeft wethouder Angely Waajen in het bij zijn van de selectiecommissie, de pers en Deken Merkx van het bisdom Roermond de eerste plek onthuld die het ontdekken waard is: het praalgraf in de Munsterkerk.

Het vorstelijk praalgraf in de Munsterkerk
Voor het hoofdaltaar in de Munsterkerk bevindt zich een bijzonder praalgraf: het eerste dubbelpraalgraf van man en vrouw samen. In dit praalgraf rusten graaf Gerard IV van Gelre en zijn vrouw Margaretha van Brabant al meer dan 750 jaar! Het praalgraf toont het echtpaar liggend in slapende houding met gesloten ogen. Het hoofd rust op een kussen en de handen zijn bij beiden afgebeeld op borst en dijbeen. Overeenkomstig de symboliek zijn de graaf en gravin als jonge mensen afgebeeld. Het grafmonument is door zijn ouderdom en stijl uniek in Nederland. Dit in 2006 voor het laatst gerestaureerde graf is volgens kunsthistorici het oudste dubbelpraalgraf van Nederland. 


 

Graaf Gerard IV
Gerard IV van Gelre was graaf van Gelre en Zutphen van 1207 tot 1229. Dankzij Gerard IV van Gelre groeide Roermond tussen 1224 en 1229 uit tot een stad, daarvoor was het niet meer dan een handelsnederzetting. Gerard gaf Roermond ook stadsrechten. Gerard stichtte rond 1218 de Munsterabdij. De Munsterkerk werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van een klooster: de cisterciënzer vrouwenabdij. Gerards moeder was de eerste abdis. Twee jaar later werd de kerk gewijd. In 1229 overleed de graaf. Kort na de dood van de graaf, overleed zijn vrouw Margaretha van Brabant. Ze werden samen begraven in de abdijkerk van Roermond waar tot op de dag van vandaag hun praalgraf nog te bewonderen is.

Munsterkerk
Een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk in Roermond. De kerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw en in verschillende tijden verbouwd en gerestaureerd. Daardoor heeft de westelijke zijde van de kerk gotische kenmerken en is de oostelijke zijde in laat-romaanse stijl gebouwd. Met zijn grote ramen, versieringen en de galerijen boven de beide zijbeuken is het middenschip zuiver romaans.

De kerk overleefde de tweede wereldoorlog zonder grote schade. Wel werden de kerkklokken geroofd en een groot glas-in-loodraam sneuvelde. Daarnaast liep de oostkant lichte schade op door granaatscherven. Tijdens een restauratie in 1959 ontdekte men onder zware pleisterlagen schilderingen uit de begintijd van de kerk; de 13e en 14e eeuw. Ook werd er boven de koepel een versierrand met fabeldieren blootgelegd. Zo werden gedeelten van de oude kerk weer zichtbaar voor het publiek.

Restauratie door Pierre Cuypers
Begin 19e eeuw was de Munsterkerk erg verwaarloosd. Koning Willem II kwam op bezoek en was onder de indruk van de slechte toestand van de kerk. Daarom schonk hij 4000 gulden om de kerk te onderhouden.

Ondanks de koninklijke gift was de toestand van de kerk zo slecht, dat besloten werd om de kerk geheel te restaureren. Dit gebeurde van 1864 tot 1891 onder leiding van architect dr. Pierre Cuypers. Hij verving de barokke klokkentoren door twee vierkante hoektorens en de twee torens boven het priesterkoor door twee kleinere varianten van de vierkante hoektorens. Met deze drastische veranderingen was niet iedereen het eens. De verbouwing van de kerk is in de geschiedenis van de monumentenzorg een van de meest omstreden restauraties.

Daarnaast pakte Cuypers ook het interieur van de kerk aan. Zo werden de oude kalk en pleisterlagen verwijderd en vervangen door nieuwe. Ook werd de vloer weer teruggebracht tot het oorspronkelijke, lagere niveau, waarna het grafmonument op een sokkel werd geplaatst. De restaurateurs zelf werden vereeuwigd in de beelden van de vier evangelisten die het nieuwe hoofdaltaar sierden en in de nieuwe kapiteeltjes in de straat kapellen van de apsis. Enkele foto’s en tekeningen zijn het enigste wat nog resten van de ooit zo fraaie kloostervertrekken. Enkel de straatnaam Abdijhof herinnerd nog aan de plaats waar de kloostergebouwen gestaan hebben.


Bezoek
De openingstijden van 2019 volgen z.s.m.

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer