Sint Dionysiuskerkje
“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”
Op de foto is een van de oudste gebouwen van Nederland en tevens Rijksmonument te zien: de Sint Dionysiuskerk. In Asselt staat deze kerk, langs de Maasplassen, op een kerkheuvel in de uiterwaarden van de Maas. De kerk wordt in de volksmond ook het Rozenkerkje genoemd.
Sint Dionysiuskerk
Het kerkje werd omstreeks 1100 gebouwd. Door een overstroming van de Maas werd in 1515 aan de westzijde een deel van de punt samen met de toren afgeslagen. De ontstane opening werd dicht gemetseld. In 1562 werd de nieuwe, huidige toren aan de oostkant geplaatst.
Pastoor Pinckers (1915-1940) heeft veel inspanningen gedaan voor het behoud van het kerkje. Hij trok er op uit met Asseltse kinderen om Maaskeien te vergaren voor de verbouwing. In het begin van de vorige eeuw werd het kerkje gerenoveerd door dr. Pierre Cuypers. De westkant werd vergroot en hier werd het priesterkoor toegevoegd met links en rechts daarvan een sacristie en een kinderkapel. Ook plaatste men in de nieuwe aanbouw, het altaar. De veranderingen door Cuypers beperkten zich niet tot alleen de buitenkant, ook het interieur kreeg een volledig facelift. Hierbij riep Cuypers de hulp in de kunstenaars Jos Lommen, Willebeek Lemair en Joep Nicolas. De glazenier Nicolas voorzag de crypte van wandschilderingen en leverde drie gebrandschilderde glas-in-loodramen.
Cultuurhistorisch Museum Asselt
Tegenover de Sint Dionysiuskerk ligt het Cultuurhistorische Museum Asselt. Vanaf 1927 zijn de toenmalige pastoor en de koster begonnen met het verzamelen van de vele voorwerpen die in het museum te bezichtigen zijn. De collectie werd destijds tentoongesteld in het bakhuis, dit was gelegen in een boerderij tegenover de kerk. In 1933 waren er zoveel voorwerpen verzameld dat het museum moest worden uitgebreid. In het jaar 2001 is het museum opgeknapt en zijn de kelderruimte en zolder ook ingericht als tentoonstellingsruimte. Bouwkundig is het in de oorspronkelijke staat bewaard, waardoor het nog steeds een geheel is met de omgeving. De oude bakoven is nog steeds aanwezig en geconserveerd.
Bezoek
De Sint Dionysiuskerk is niet toegankelijk voor publiek en dus alleen van buiten te bezichtigen op de Pastoor Pinckersstraat nummer 3. De hoogmis is elke zondag om 10.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op de uitgebreide website over de Sint Dionysiuskerk.
Entreeprijzen en informatie over speciale tentoonstellingen vindt u op de website van Museum Asselt.