Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Op de foto ziet u het steegje de Drink in Voorstad St. Jacob. Bij de aanmelding van deze plek werd vermeld: “Ik zie zo de koetsen en ruiters die eind 1800 of nog eerder, vanuit het zuiden via Merum en de latere "Rode brug" Roermond binnen kwamen en hier hun paarden te drinken gaven voordat ze een herberg en een stal voor de paarden opzochten.” We dagen iedereen uit om op deze plek dezelfde voorstelling te maken en even stil te staan bij het rijke verleden van Voorstad St. Jacob.


Van oudsher is Roermond een Roerstad, dit spreekt uit de naam. Die gerichtheid op de Roer kan men vandaag nog herkennen wanneer men zich opstelt in de Voorstad St. Jacob en over de Maria Theresiabrug, ook bekend als de Stenen brug, heen kijkt naar de huizenrij aan de Roerkade. Daar vindt men de oudste percelen, gescheiden door stegen, die allen op het water toelopen.

De Stenen Brug

De Maria Theresiabrug, bij veel mensen ook wel de bekend als de Stenen Brug, is gelegen aan de Roerkade en Roersingel in het centrum van Roermond. De brug is in de geschiedenisboeken bekend vanaf het jaar 1348. In 1764 is de brug ingestort door hoogwater in de Roer, in 1771 is ze volledig hersteld. De kosten van dit herstel zijn destijds gedragen door Maria Theresa de hertogin van Oostenrijk (waar Roermond destijds tot behoorde). Vandaar dat de Stenen Brug ook de Maria Theresiabrug wordt genoemd.
Na ernstige oorlogsschade volgde er in 1954 een tweede restoratie. Kenmerkend voor dit Rijksmonument zijn de 4 bogen. 

Voorstad St. Jacob
Als je vanaf de Roerkade de Stenen Brug over loopt kom je bij de Voorstad St. Jacob. Deze verbinding was voor de stad erg belangrijk. Door de Voorstad ging alle verkeer van en naar het zuiden, maar ook dat van en naar het westen. De Voorstad bestond al in de 14e eeuw. Het werd vooral bevolkt door vissers, arme mensen en herbergen. Pas in de 18e eeuw kwamen er om de Voorstad vestingwerken. Na 1854 werd het stiller in deze buurt, de doorgangssfunctie werd overgenomen door een nieuwe weg (Maastrichterweg) en vanaf 1865 ook door de spoorwegverbinding Maastricht-Roermond.
De Voorstad St. Jacob is een pleisterplaats op de route naar Santiago de Compostella, sinds september 1994 is deze bedevaartroute in Roermond bewegwijzerd. Naar verluid zou het vanuit hier nog 2.285 kilometer naar het einddoel zijn.

Jacobskapel

De Voorstad dankt zijn naam aan een Jakobskapel uit de 15e eeuw, die in 1580 door oorlogsgeweld ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog verloren is gegaan.
In 2013 is in de Voorstad Sint Jacob aan de oever van de Roer een nieuwe veldkapel gebouwd ongeveer op de plaats waar de oorspronkelijke kapel stond, gewijd aan Sint Jacobus. De door architect Jacques Schoenmakers vormgegeven Jacobskapel is gebouwd in baksteen met hardstenen ornamenten. De naam van de heilige en het bouwjaar zijn op de voorgevel vermeld. Binnenin staat op een verhoging een beeld van de heilige Jacobus. 

Het Achterhuis & de Drink
Het Achterhuis is een monumentale boerderij in de Voorstad Sint Jacob. Van oorsprong zou het een herberg zijn. Van oudsher zijn herbergen en andere plaatsen van vertier te vinden in de buurt van de toegangspoorten tot een stad. Hier was altijd veel bedrijvigheid, alleen ’s avonds stopte dit als de stadspoorten dicht gingen. In het Achterhuis was vermoedelijk ook een “refugio” gevestigd, een overnachtingsplaats op de pelgrimsweg in de richting van Santiago de Compostella. Het gebouw is opmerkelijk door de ronde koetspoort met hardstenen omlijsting, verdiepte pilasters, guirlandes, blokwerk en kroonlijsten.
Tot in de 20e eeuw was het gebouw in gebruik als boerderij. Tussen de panden Voorstad St. Jacob nr. 8 en nr. 10 zijn, voor Nederland zeldzame, luchtboogjes aangebracht. De boogjes bevinden zich boven een nauwe doorgang tussen de wei en de straat, ook wel ‘de ziep’ genoemd. De ziep leidde het regenwater over de straat richting Roer én was net breed genoeg voor één koe. Via deze weg werden de dieren achter elkaar richting de Roer geleid. Aan de overkant van de weg was de drinkplaats, die nog steeds bekend is als De Drink.

Rijksmonumenten

In de Voorstad zijn nog enkele 19e eeuwse panden met zadeldak te zien. Ook de woning aan de Stenen Brug gelegen (Voorstad Sint Jacob 1) is een Rijksmonument. De woning heeft een prachtig schilddak en accenten van hardsteen. Het bouwjaar van deze woning dateert uit de laatste helft van de 19e eeuw.
In deze straat bevinden zich in totaliteit 7 Rijksmonumenten, te weten Voorstad Sint Jacob 1, 3, 4, 6, 8, 10 en 19.


Bezoek
De Stenen Brug is gelegen aan de Roerkade en Roersingel, lopende over de brug komt u in Voorstad St. Jacob. De Jacobskapel is overdag geopend en men kan er een kaarsje aansteken. Van de Rijksmonumenten kunt u het buitenaanzicht bekijken. 

Ontdek Roermond per fiets

De ontdekken waard locaties zijn met elkaar verbonden middels een fietsroute. De fietsroute is een initiatief van Citymanagement Roermond i.s.m. VVV Midden-Limburg.De fietsroute is zo veel mogelijk gekoppeld aan het fietsknooppuntennetwerk, waardoor het een aantrekkelijke route is om te fietsen.

Lees meer

Laatste 10 plekken onthuld!

Op vrijdag 26 augustus zijn de laatste 10 plekken van de campagne “het ontdekken waard” onthuld. Dit zijn de laatste 10 van in totaal 21 bijzondere plekken in Roermond, die door de inwoners van Roermond zijn voorgedragen.

Lees meer

Caroluskapel

“De voormalige klooster- en seminariekapel ligt niet direct langs de openbare weg en wordt daarom door bezoekers makkelijk over het hoofd gezien. Dat dit onterecht is, zal iedereen beamen die de weg naar de Caroluskapel wel heeft gevonden.”

Lees meer

Cuypershuis

“Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers.“

Lees meer

ECI Cultuurfabriek

“Het gebouw is zo’n 40 jaar niet in gebruik geweest en kon door iedereen worden binnen gegaan. Vaak werd graffitti achtergelaten. Bij de restauratie zijn veel oude elementen intact gelaten (soms zelfs graffiti) waardoor de ECI Cultuurfabriek een levend kunstwerk is geworden.”

Lees meer

Graf met de handjes - Het Oude Kerkhof

“Dit grafmonument toont symbolisch, middels de in elkaar verstrengelde handen boven de scheidsmuur tussen het protestantse en het katholieke deel van de begraafplaats, de onvoorwaardelijke liefde, ook na de dood”.

Lees meer

Isabelle Greend - Oolder Greend

“Ongerepte natuur tussen de waterplassen waar Roermond zo bekend van is. De rust en de ruimte die de natuur krijgt om zich te ontwikkelen. Zo leven er Konikpaarden en Galloway runderen. 
Aan de rand van de waterplassen is een uniek onbekend stukje Roermond.”

Lees meer

Kapel in het Zand

“De Kapel in 't Zand is gesitueerd op een mooie verstilde plek in een parkachtige omgeving. De plek is van historisch belang voor Roermond.”

Lees meer

Kasteel Hillenraad

“Het enige echte kasteel van Roermond ademt schoonheid en historie.”

Lees meer

Kasteelhoeve Zuidewijk Spick

“De schoonheid waarmee deze oude hoeve staat te pronken in het landschap.”

Lees meer

Kruiswegpark

“Het is een rustgevende plek, met mooie flora en fauna. Vooral als er activiteiten zijn en het park wordt mooi aangelicht, zoals bij het klank- en lichtspel, heeft het park iets magisch.”

Lees meer

Maasnielderbeek - Schaatsvijver

“De Maasnielderbeek, een mooi stuk natuur in de stad. Er zijn wandel- en fietspaden en diverse wandelroutes. De flora en fauna is zeer divers en laten je elke dag weer iets anders beleven”.

Lees meer

Meanderende Swalm in het Groenewoud

“De meanderende Swalm in dit bosrijke gebied is puur natuur”. 

Lees meer

Monumentale gevels het Veld

“De woningen met de monumentale gevels maken deel uit van het eerste grote woningcomplex in de toenmalige nieuwbouwwijk ’t Veld. Zij getuigen van vakbekwaamheid uit het begin van de 20e eeuw.”

Lees meer

Natuurgebied Hammerveld-Oost

“De mooie natuur en rust, midden in de stad, waarbij groen en water voor steeds afwisselende taferelen zorgen.”

Lees meer

Praalgraf Roermond

Het Munsterplein is een van de drukst bezochte plekken van Roermond. Het plein met de Kiosk en de Munsterkerk wordt veelvuldig gefotografeerd en afgebeeld als icoon voor Roermond. Maar hoeveel Roermondenaren zijn wel eens ín de Munsterkerk geweest en hebben het prachtige praalgraf ontdekt?

Lees meer

Rattentoren

“Wie heeft de Rattentoren op zondagmiddag niet ontdekt met zijn maquette van 
middeleeuws Roermond op de boven verdieping?”

Lees meer

Rosslag Herten

“Een zalige plek om op het water te genieten van de skyline van Roermond”.

Lees meer

Sint Dionysiuskerkje

“De historie die je ziet en voelt als je op deze plek vertoeft en goed om je heen kijkt.”

Lees meer

Teekenschool

“Deze school is niet alleen van buiten prachtig, maar ook van binnen is die mooi, de prachtige trap en de mooie tegels in de gang, en het prachtig metselwerk zijn me altijd bijgebleven.”

Lees meer

Uitzicht parkeerdek Roercenter

“Je hebt er een geweldig zicht op Roermond en omgeving. Het is een unieke locatie omdat je de gebouwen van de bovenkant kunt bekijken. Er is heel veel te zien. Echt een unieke plek.” 

Lees meer

Ursulinenkapel

“Het kapelletje is een typisch voorbeeld van monumentaal erfgoed dat bijna helemaal niemand kent. Het zit helaas verstopt tussen een kantoorflat en een aantal andere gebouwen/woningen. Het wordt tijd dat dit monumentale pareltje eindelijk eens de aandacht krijgt die het verdient.”

Lees meer

Voorstad St.Jacob

“De prachtig voorstad met de oude gebouwen, waarvan het Achterhuis een prominente plaats inneemt met recht daar tegenover het smalle steegje De Drink.”

Lees meer

De aandragers

De campagne het ontdekken waard heeft veel positieve reacties opgeleverd, waardoor we kunnen spreken van een geslaagde campagne. Echter was deze campagne nooit geslaagd zonder de inwoners van de Gemeente Roermond die de bijzondere plekken hebben aangedragen. 

Lees meer

Selectiecommissie

Aan de onafhankelijke selectiecommissie de moeilijke taak om uit alle inzendingen de 20 meest karakteristieke plekken voor Roermond te kiezen die vervolgens worden tentoongesteld op de verkiezingsborden.

Lees meer

Over: het ontdekken waard

Op vakantie genieten we van mooie en bijzondere plekjes die we daar ontdekken. We verdiepen ons in de cultuur en historie, maken tochten door de natuur en beklimmen de hoogste toren voor het mooie uitzicht. Maar waarom doen we dat niet in onze eigen stad?

Lees meer